Katalys Argument

Ordens makt i politiken

Orden makt i politikenDe senaste åren har ordens makt ökat i betydelse, när partier blir PR-byråer och allt fokus riktas mot att vinna väljare. Ändå är den allmänna kunskapen om hur språket påverkar oss politiskt ganska liten. Samtidigt finns språkvetenskaplig politisk forskning som här får en tillämpning på svensk politik. Ordens makt i politiken handlar om hur valet av ord och bilder påverkar den politiska dagordningen och styr över vad vi ser och inte ser, och hur vi tänker

på det som diskuteras i samhällsdebatten. Det politiska språket dissekeras genom exempel, särskilt från den borgerliga opinionsbildningens medvetna språkbruk, men också på hur den politiska vänstern använder språket mer eller mindre skickligt.
Här åskådliggörs ordens makt.

Sara Gunnerud visar på vilken kraft det finns i att använda språket medvetet i opinionsbildning och hur en progressiv rörelse skulle kunna använda denna kunskap för att stärka sina argument och vinna människors stöd i samhällsdebatten.

Pris: 125 kr/bok exkl frakt.

_________________________________

Svartmålaren som blev skolminister

BjörklundeffektenDen som googlar på ”Jan Björklund skyller på S” får över 80 000 träffar. En sådan sökning är inte särskilt vetenskaplig, men Björklund har gjort till vana att i alla lägen skylla på socialdemokratin.

Sten Svensson och Mats Wingborg har granskat Björklunds skolpolitik. De fann ett statsråd som propagerar för kunskap men inte alltid själv har
så väl på fötterna. En politiker som använde skolpolitiken för att göra karriär men som misstror professionen och expertisen. Björklund vet bäst själv. När skolan brakar samman fortsätter han längs sin egensnickrade väg med ständiga utspel om hårdare betygsregler och krav. Få politiker har lika kapitalt misslyckats med nästan allt de företagit sig – utan att få avgå.

I dag är den skolkris Björklund länge talat om ett faktum. Han är själv ansvarig för skolan sedan snart ett decennium medan resultaten faller och klyftorna växer. Ändå skyller Björklund på ”flumskolan”. Hans reformer har inte slagit igenom ännu. Om vi bara håller ut ett tag till ska det bli slut på flummet.

Frågan är om vi har tid att vänta?

Pris: 72 kr/bok exkl. frakt.

Säljblad Björklundeffekten

_________________________________

En röst på SD är en röst på högern

katalys2.SD.300dpiSverigedemokraterna (SD) är ett främlingsfientligt parti med en hotfull svans, men SD är också ett högerparti. När SD profilerar sig är udden konsekvent riktad mot socialdemokratin. Trots att Alliansen styrt i snart åtta år väljer SD att rikta agget mot arbetarrörelsen. I riksdagen röstar SD med Alliansen i nio av tio fall när omröstningarna varit blockskiljande. I den konkreta politiken visar sig SD stå till höger.

SD försöker dock själva framställa sig som ett parti som står vid sidan av vänster- högerskalan. Ibland går också de politiska kommentatorerna på SD:s budskap. En orsak är att borgligheten i Sverige sedan två årtionden tillbaka är starkt förknippad med nyliberalismen. SD är ett uttryck för en annan höger – den auktoritära och konservativa – som vill ha en stark statsapparat för att upprätthålla de sociala hierarkierna.

Mats Wingborg kartlägger hur ett stöd till SD ger ett starkare parlamentariskt underlag för högerpolitik. En röst på Sverigedemokraterna är en röst på Reinfeldt.

Pris: 72 kr/bok exkl. frakt.

Säljblad En röst på SD är en röst på högern

Mängdrabatt: Vid beställning av 50 böcker: 60 kr/bok exklusive frakt. Vid beställning av 100 böcker eller mer: 50 kr/bok exklusive frakt. Vid beställ- ning av större mängder kontakta: kontakt@kataforlag.se för information om mängdrabatt

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>