Drömmer du om att bli känd som författare? Kanske bli den nästa J.K. Rowling, författaren som skrev Harry Potter-serien? Även om du inte drömmer om att bli en av de största, och mest kända, författarna, finns det några tips på vad du bör tänka på när du bestämt dig för att skriva en bok.

Utbildning

Behöver du en utbildning för att lyckas som författare? Nej, det behöver du inte. Men det kan verkligen göra det lättare för dig. En författarutbildning höjer nämligen chansen för att din bok blir väl skriven och att du inte gör så många misstag. Utbildningen kommer även ge dig möjlighet att lära dig olika författarverktyg som kan ta ett flertal år att lära sig själv, alltså utanför utbildningen. Genom utbildningen kommer du även få mer hjälp från både skolkamrater och lärare. De kan nämligen ge dig en respons på det du skriver.

Var finns författarutbildningarna?

Det finns författarutbildningar runt om i Sverige, och dessa finns dessutom på olika nivåer samt olika långa utbildningar. Vissa folkhögskolor erbjuder författarlinjer, vissa har även en kortare sommarkurs. Den är ett bra alternativ för dig som antingen saknar gymnasiebetyg eller endast vill fokusera på skrivandet och inte försöka komma in på en högskola. Vill du fokusera på en mer avancerad utbildning finns det linjer på högskolor. Där kan du välja mellan en konstnärlig linje med fokus på film- och teatermannus eller liknande, eller en akademisk linjer. Dock rekommenderas det att du först tar högskoleprovet för att öka chansen att bli accepterad till linjen.

Vad får du lära dig?

En författarutbildning ger dig bland annat kunskaper i svenska språket. Utbildningens innehåll kan variera lite beroende på vilken utbildning och skola du väljer. Dock kommer du få prova på att skriva i olika genrer, både kortare och längre projekt. Vissa skolor samarbetar även med andra linjer. Förutom skrivandet får du även lära dig att både ta emot och ge konstruktiv kritik. Vid vissa högskolestudier kommer du även få lära dig att bedriva forskningar inom både svenska språket samt litteratur.

Utformningen av författarutbildningen varierar en del hos olika skolor, vissa har nämligen egna inriktningar som endast finns vid just den skolan. Det du bör tänka på när du ska börja en utbildning är om du vill lära dig mer om konstnärligt skrivande eller akademiskt.